Mekânların estetiği, sağlığı, güvenliği kadar uzun ömürlülüğü için de duvar boyamanın önemi tartışılamaz. İster evimizin konforunda, ister iş yerlerinin güvenliğinde, isterseniz de okul, restoran gibi topluluk alanlarının sağlığında iyi yapılmış bir boya badana işlemi sayesinde uzun ömürlü kullanım ve rahatlık hissedilir şekilde kendini gösterir.
Boya ve badana işlemleri, tüm mekânların dekorasyonuna uygun seçimlerle yapılmaktadır. Duvar boyama işlemi bu bakımdan büyük önem taşır. Doğru renk seçimi, mekânların dekoratif özelliklerinin yanı sıra mekân kullanıcılarının psikolojisine de etki etmektedir. Bu nedenle duvar boyama konusunda işi ustalarına bırakmakta ya da bir uzmanın yardımını almakta fayda olduğu kadar kişiler boya badana işlemlerini bireysel olarak da gerçekleştirmek isteyebilir.
Gelin, duvar boyama ipuçlarına ve “en doğru boya nasıl yapılır?” sorusunun cevabına bir göz atalım.
Duvar Boyama İpuçları
Tüm yaşam alanlarında tercih edilen duvar boyası, iç mekân dekorasyonuyla uyum içerisinde olmalıdır. Duvarlar, yenilenen mobilya ve aksesuarlarla artık uyum içinde değilse ya da zamana bağlı olarak kirlenmeye ve/veya dökülmeye başladıysa duvarların boya badana işlemine ihtiyacı var demektir. Boya badana, her adımında dikkat edilmesi gereken bir uygulamadır. Aksi takdirde duvarınızda istenmeyen renkler, geçişler, boya atması ve topaklanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve rulo türleri kullanmak gerekir. Bu nedenle iyi bir ekipmana sahip olunmalıdır. Son kat boya uygulamasından hedeflenen verimi alabilmek için rulo seçimi de çok önemlidir.
Bu bakımdan uygulama yüzeyine ve boyanın cinsine göre rulo seçimi yapmakta fayda vardır. Örneğin; siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için tasarlanmıştır. Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu tercih edilmelidir. Duvar boyama yaparken ayrıca yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimine dikkat edilmelidir. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişse daha büyük fırça ve rulo kullanılmalıdır. Boyanma gerektirmeyen kenar kısımlar ya da tavan duvar bileşim noktaları için ‘kestirme fırçası’ adındaki ince uçlu fırçalar tercih edilmelidir. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir. Kapı ve pencereler için de küçük ve ince fırçaları tercih edebilirsiniz.
Duvar Boyama Öncesi Yapılması Gerekenler
Mekânların duvarlarını boyarken, eşyaların zarar görmesini ya da boya olmasını engellemek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Duvar boyaması işlemine başlamadan önce zemini boşaltmanız, halı ve kilimleri kaldırmanız, daha rahat bir boyama ortamı sağlayacaktır. Boya badana yaparken mekândaki tüm eşyaları güvenli bir alana taşımakta fayda vardır. Bu mümkün değilse koruyucu olması için örtü ya da naylon kullanarak eşyaları örtmeniz gereklidir. Önlem alınmazsa her ne kadar dikkatli olsanız da eşyalarınıza boya damlama olasılığı kaçınılmazdır.
Duvarları boyarken duvardaki priz, elektrik anahtarları ve aynaları boyamamak için de önlemler alınması gerekir. Bunun için priz ve aynaların etrafına çeşitli bantlarla önlem için şerit çekebilirsiniz. Prizlerin sadece kenarlarını kapatmak yerine, işinizi garantiye almak için aynı bantla tamamını da kaplayabilirsiniz. Bandın prizlerin boyanmasını engelleyemeyeceğini düşünüyorsanız, kontrol kalemi yardımı ile priz ve anahtarları tamamen sökebilirsiniz.
Diğer taraftan duvarların yanı sıra tavanları da boyamak istiyorsanız sizi bir başka işlem bekliyor demektir. Öncelikle tavandaki avizeleri boyaya karşı korumanız gerekiyor. Avizelerin dip kısımlarını maskeleme bandı ile sararak boyaya karşı koruyabilirsiniz. Ancak avizeniz büyükse ve size engel yaratıyorsa mutlaka sökülmesi gerekiyor demektir. Avizenin bağlantılarını kontrol kalemi ve tornavida ile sökebilir, avizeyi yerinden çıkarabilirsiniz. Ya da tüm bu zorlu sürece katlanmak yerine Hemen Hallet’teki boya badana ustalarından birine ulaşabilirsiniz. Hemen Hallet ile duvar boyama ustalarından en hızlı, etkili ve güvenli şekilde hizmet alabilirsiniz.
Boya Badana Nasıl Yapılır?
Duvar boyama yapmadan önce, duvarların boyaya uygun olup olmadığına dikkat etmeyi unutmayın. Pürüzlü ve çatlak duvar yüzeylerine yapacağınız boya uygulamaları hiçbir zaman en iyi sonucu vermez. Kısa süreli çözüm sağlar. Bu nedenle duvarınızdaki pürüzleri kazıdıktan sonra varsa, çatlakları alçı ile kapatmanız gerekmektedir. Alçı işleminin ardından tüm duvarları zımpara ile pürüzsüz hale getirmeli ve boya işlemine böyle başlamalısınız. Oluşturduğunuz boya badana ekipmanıyla sakin bir şekilde aynı yöne hamlelerle boyama yapabilirsiniz. Boya badana işlemi için uzun saatlerinizi ayırmayı ihmal etmemelisiniz.
Boya badana işlemleri için eşyaları bir araya topladıktan sonra, geri kalan boş zeminleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları ile kaplayabilirsiniz. Boyama esnasında zemine boya damlamamasını, sıçramamasını, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminlerde lekelenme olmamasını bu yolla sağlayabilirsiniz. Ayrıca, boyanması istenilmeyen pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere cam ve kapıların kenarlarına da maskeleme bandı çekmeyi unutmamalısınız. Böylece boyama sırasında sadece çerçevelenmiş alana uygulama yapabilirsiniz. Duvar boyama işlemi bittikten 2-3 saat sonra koruma amaçlı çekilen bantları sökebilirsiniz.
Duvar boyama uygulamasında yapılması şart olan ilk işlem astar atmaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görür. Çünkü bu işlem, su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Ürün seçerken uygulayacağınız mekânın metrekaresini de göz önünde bulundurmakta yarar vardır. Böylece ihtiyacınız kadar malzeme satın alır ve maliyetinizi kontrol altında tutabilirsiniz.
Boya badana uygulaması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, fırça ve rulo kullanımıdır. Boyama işleminde rahat bir uygulama için kullanacağınız rulo ve fırçaya fazla boya almamalısınız. Böylece etrafa damlatma riskini en aza indirirsiniz. Bu durumda boya eleği kullanmak yararlı olabilir. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilerek istenilen miktarda boya alınmasını sağlar.
Rulo yüzeye değdirildikten sonra geniş bir V hareketi ile boya yüzeye dağıtılır. Hemen ardından da ne yavaş, ne hızlı olmak üzere eşit şekilde söz konusu yüzeye dağıtılır. Boyanın sürülüşü mutlaka yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde yapılmalıdır. Böylece boya dalgalanması önlenir. Kenar bantları çektikten sonra da yukarıdan aşağıya olacak şekilde duvarı boyamayı sürdürün.
Duvar boyama işlemlerini uygulamak için bahsettiğimiz detaylara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ancak yine de daha etkili, daha temiz ve daha net bir boya badana işlemi için Hemen Hallet’in duvar boya ustalarına ulaşarak en kolay şekilde evinizin, iş yerinizin ve diğer tüm mekânların boya badana işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Boya Badana Ustası Arıyorsan Hemen Hallet Yanında!
Tüm bu duvar boyama ve boya badana ayrıntıları içinde boğulmadan, hayatın yorucu temposu içinde bu detaylarla uğraşmadan, işi ustalara bırakmak isteyebilirsiniz. Hemen Hallet'te duvar boyama konusunda uzman boya badana ustaları en güvenilir ve en iyi iş performansıyla sizin için yer alıyor. Tüm mekânlarda en iyi duvar boyama işlemleri için işin boya badana ustaları Hemen Hallet’te sizi bekliyor!